Nisa HEBAT
Got new knowledge after baca Maskulin (alamak kantoi Cik Nisa baca magazine lelaki! hehehehe). Effect shisha lagi worst dari rokok ok!

OMG!!!

So, pe lagi, try la google2 ye adik manis sekalian. Ni hasil googlean Cik Nisa. Jom baca.

“Shisha smoking can lead to physical addiction and can also create psychological and habitual dependence to the user.
The water filter is a gimmick. Most of the toxic chemicals and nicotine are not water-soluble. Hence, they pass through the filter and is inhaled by a smoker, although other irritant substances, which are water-soluble, will get filtered.”
Meanwhile Reuters reported last week that the World Health Organisation (WHO) had announced that a single session of smoking Shisha yields a nicotine intake equivalent to more than one pack of cigarettes.
It is also reported that Shisha smoke retained all the carcinogens of cigarette smoke while adding more carbon monoxide and a separate set of carcinogens from the use of burning coals to keep the nicotine flowing, coupled with the risk of infection with tuberculosis or hepatitis from shared mouthpieces."
Sumber : kat sini


Ni baru sikit bang... Yang Cik Nisa baca dalam Maskulin banyak lagi. Info2nye menyebabkan jantung Cik Nisa dup dap dup dap terkejut tapi xpengsan je. Huh... Ok, malam ni Cik Nisa rajin, so i share lah sikit2 ngan u olls okey.

'Ramai yang menganggap menghisap shisha sebagai alternatif dari menjadi perokok. Kajian daripada Department of Health and The Center for Tobacco Control, shisha lebih berbahaya dari rokok. Pada satu tingkat yang parah, shisha berbahaya 400 hingga 450 kali daripada rokok biasa!'

'Bagi lelaki yang gemar menghisap shisha, ia dapat menjurus ke arah kemandulan dan kegagalan alat kelamin untuk berfungsi'. Oh man! My future husband, tolonglah jangan isap shisha. Plisssssss nanti awak mandul, xmerasa la i mengandung! Xpon, 'ehem2' xbley pakai. Nak ke? Oh no! *geleng kepala laju2*

Then, macam rokok gak, shisha affect people around yang x isap. Lagi2 kalu pada pregnant woman, asap dia bleh sebabkan baby lahir xcukup bulan la, baby xcukup berat la n baby gak bleh mati secara mengejut. Iskkkkk!!!! Ermm so pada sape2 yang rasa tanak baby, bleh la sedut banyak2. Nanti baby tu mati la, tapayah buang merata2, hidup2 plak. Demmm!! *melalut*

Lagi, cam biasa la, share2 paip shisha tu, eeuwww geli je! After i isap, u isap, then ntah sape2 lagi isap. Yelah, kita kan satu mesia, xkira bangsa, agam, keturunan umur n ape2 jelah, suma nak share. What if paip shisha yang kita guna tu, orang yang guna sblmnye ada HIV? weks!! Air liur bercampur2 bangsa kat situ. *muntah sgt2!* Paip tu bukannya di lap ke, dicuci ke, xpon di sterilkan. So dengan kaedah sharing2 pipe ni, anda terexposed dengan H1N1, TB n lain2 penyakit.

Erm... tu jelah kot nak cerita. Kalo nak info lebih, pndai la google ye.

Pot pet sekejap : Sayang, u jgn gedik2 isap shisha lagi. Rokok pon tapayh isap dah. Carik la alternatif lain dalam bidang isap menghisap nih. *pesanan untuk kengkawan lain gak, lagi2 Cik Rai*
1 Response
  1. raian Says:

    hakhakhakhakhak..
    eaaa laaa~